فرهنگ مجازی

۱ مطلب در دی ۱۳۹۸ ثبت شده است

۰۶
دی ۹۸

نهادهای اجتماعی جدید از برخی جهات بی همتایند و از جهت صوری با همه نوع سازمان سنتی تفاوت دارند. درک این ناپیوستگی ها ضرورت شناخت دنیای جدید است. با پیدایش دنیای جدید تقویم زمانی از مکان جغرافیایی جدا شده و تمام جهان ساعت و معیار واحدی یافته است. تهی شدن زمان پیش شرط تهی شدن مکان هم شده است. بعد از مدرنیته مکان از محل جدا شده است. جدایی زمانی و مکانی شرط وقوع فراگردهای ازجاکندگی است و پیوندهای میان فعالیت اجتماعی و جایگیری آن در زمینه های خاص حضور را قطع می کند (انگاره, 1397). این موضوع با ظهور و فراگیری فضای مجازی شدت بیشتری گرفته و بدون اغراق تمامی شئون زندگی جدید بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. نهادهای آموزشی، تربیتی، اقتصادی و اجتماعی همگی ذیل ظهور فناوری های جدید تغییراتی کرده اند. شهرها نیز از این قاعده فراگیر، مستثنا نیستند و باید برای ارائه خدمات بیشتر به شهروندان خود را با شرایط جدید تطبیق دهند. بدین منظور شناخت منطق خاص شهرهای مجازی می تواند در سیاستگذاری صحیح در این حوزه موثر باشد.

منطق خاص شهرهای مجازی تابع و برگرفته از منطق عام فضای مجازی است. در واقع همان منطق عمومی است که با توجه به شرایط خاص فضاهای شهری، تبدیل به مفاهیم و عناصر شهری می شود. فهم "منطق خاص شهرهای مجازی به ما راهبرد فلسفی و منطق زبانی را معرفی می کند، که چه جنبه هایی از شهر، باید مجازی شوند و چه ابعادی از شهر صرفا به صورت فیزیکی مورد بهره برداری قرار گیرند. این منطق، سازه های پراکنده شهرسازی مجازی را تبدیل به یک نگاه سیاست شهری مشخص می کند. باید توجه داشت که به دلیل ظرفیت تغییر و ساخت، شهر مجازی به لحاظ بهینه سازی و همگنی و همسازی بنا، به مراتب آسیب پذیرتر از شهر واقعی است. در اینجا در واقع یک خطا، به عنوان "خطا برای همه عمل می کند و دشواری های در یک سطح جهانی ظهور و بروز پیدا می کند. بر همین اساس است که شهر مجازی نیازمند یک تصویر منسجم و برنامه نویسی دقیق همراه با رویکرد معطوف به واقعیت های جهان فیزیکی است (عاملی, 1392).

در ادامه به چهار منطق خاص شهرهای مجازی می پردازیم و مهمترین مصادیق آن را ارائه می کنیم:

 

  1. جهانی شدن شهر و شهری شدن جهان (بومی سازی جهان و جهانی سازی شهر)

به واسطه فضای مجازی، امروز نماد شهرهای مختلف دنیا بیش از گذشته در ذهن مردم جای گرفته است. به عبارت دیگر شهرها بیش از گذشته جهانی شده اند. به طور مثال برج میلاد تهران، برج ایفل پاریس، کاخ کرملین مسکو، برج های دوقلوی پتروناس در کوالالامپور، معبد پارتنون آتن، مجسمه مسیح ریودوژانیرو، معبد بهشت پکن، برج ساعت بیگ بن لندن و مجسمه آزادی در نیویورک امروز شناخته شده تر از دو دهه قبل است.

بدون شک نمادهای شهری همچون پل ارتباطی، ادراک انسان ها را از محیط پیرامون خود از نسلی به نسل بعد انتقال می دهند. بازآفرینی اصولی بر مبنای مبانی صحیح از نمادها در فضاهای شهری، میزان هویت بخشی به این فضاها را افزایش می دهد؛ چرا که نمادهای آشنای هر ملت ریشه های هویت هر سرزمین به حساب می آیند. این نمادها معرف و مولد فرهنگ هر مرز و بوم هستند (کمالی & بمانیان, 1393).

  1. توسعه دسترسی های شهر

در فضای مجازی مکان از یک حیثیت کاملا قرار دادی، تعریف شده، صنعتی و ساختگی و بی بدن برخوردار است (عاملی, 1384). پیش از گسترش فضای مجازی، دسترسی های شهری مقید و محدود به فواصل مکانی بود. در دوره جدید اما گویی فاصله ها کاهش پیدا کرده و امکان دسترسی به نقاط دورتر با تلاش کمتر فراهم شده است. امروز برای خرید غذا مجبور به پیمایش فاصله مکانی منزل تا رستوران نیستیم. کافی است به اپلیکیشنهایی چون اسنپ فود یا چنگال سری بزنیم و از میان خیل گسترده رستورانها و انواع غذاهای مختلف با چند کلیک ساده غذای خود را سفارش دهیم. همچنین برای خرید انواع کالاهای مورد نیاز زندگی می توانیم به صورت 24 ساعته به وب سایت دیجیکالا و یا محیطهای مشابه برویم و کالای موردنظرمان را در کمتر از یک روز تحویل بگیریم.

 

  1. برقراری نظام ترکیبی تکمیلی بین روندهای واقعی و مجازی شهر

یکی از امکانات مهمی و کاربردی که فضای مجازی در اختیار شهروندان قرار می دهد، ترکیب و تکمیل روندهای واقعی و مجازی شهری به ویژه در حوزه خدمات است. امروزه بسیاری از شهروندان برای دریافت خدمات مالی، بهداشتی و فرهنگی نیازی به حضور فیزیکی در اماکن مربوطه ندارند؛ چراکه بسیاری از بانک ها، کتابخانه ها، مراکز درمانی و آموزشی خدماتشان را از طریق فضای مجازی ارائه می کنند و شهروندان تنها برای احراز هویت و یا مواردی مشابه نیاز به حضور در این مکان ها دارند. به طور مثال، افتتاح حساب در بانک های پیشرو از طریق اینترنت انجام می شود و مامور بانک تنها برای مطابقت هویت فرد با اطلاعات وارد شده، به فرد مذکور مراجعه می کند. همچنین ثبت ساعت ملاقات با پزشکان و یا رزرو کتاب از کتابخانه ها با استفاده از وب سایت ها انجام می شود.

  1. توسعه انتخاب های شهری

توسعه انتخاب های شهری یکی دیگر از پیامدهای فضای مجازی است که خود را در انتخاب مسیر رفت و آمد، انتخاب وسیله حمل و نقل و انتخاب مقصد نمایان می کند. به طور مثال در گذشته انتخاب مکان های تفریحی، محدود به شناخت افراد و یا شناخت نزدیکان از اینگونه اماکن بود. گزینش مسیر رسیدن به این مقاصد و وسیله مناسب برای این منظور هم دچار محدودیتهای مشابه بود. امروز اما یک جستجوی ساده در فضای مجازی، طیف گسترده ای از اماکن تفریحی را پیش روی شهروندان قرار می دهد. راه دسترسی به این اماکن نیز با ظهور اپلیکیشن های مسیریاب چون گوگل مپ، ویز، نشان و بلد بسیار ساده شده است.

انتخاب کوتاه ترین مسیر، نرفتن در طرح کنترل آلودگی هوا و همچنین انتخاب مسیر بدون ترافیک از جمله امکان هایی است که نرم افزارهای مسیریاب در اختیار کاربر می گذارد. برخی از این اپلیکیشنها همچنین به فراخور نیاز فرد، وسایل دسترسی به این اماکن را نیز پیشنهاد می کنند.

 

منابع

انگاره. (1397). پیامدهای مدرنیته از نگاه گیدنز. مجله اینترنتی انگاره.

عاملی, س. (1384). دو فضایی شدن شهر؛ شهر مجازی ضرورت بنیادین برای کلان شهرهای ایران. مطالعات فرهنگی و ارتباطات, 117-134.

عاملی, س. (1392). منطق شهرهای مجازی و مفهوم کار مجازی. رسانه, 7-27.

کمالی, م., & بمانیان, م. (1393). بررسی جایگاه نمادها و نشانه ها در هویت شهری. همایش ملی معماری، عمران و محیط زیست شهری. تهران.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ دی ۹۸ ، ۱۳:۲۱
محمدرضا تقوی پور